Uitgelichte posttraumatische dystrofie specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een posttraumatische dystrofie specialist in uw regio
Informatie over posttraumatische dystrofie
Algemene informatie
Posttraumatische dystrofie is een aandoening die na een letsel of een operatie kan ontstaan aan een van de ledematen. Het is een extreme reactie van het lichaam op een kleine verwonding. Dat is vaak een botbreuk, maar het kan zelfs ontstaan na een kneuzing, schaafwond of een sneetje. Het gewonde lichaamsdeel doet heel veel pijn en is stijf en gezwollen. De huid is rood, wit of paars verkleurd. Hij voelt warm of juist koud aan. 'Posttraumatisch' betekent dat het probleem begint na een verwonding van buitenaf (trauma). 'Dystrofie' betekent 'slechte voedingstoestand' (ofwel 'ongezond weefsel'). Per jaar krijgen circa 5.000 mensen te maken met deze complicatie na een letsel. Het overgrote deel van de patiënten geneest binnen korte tijd, veelal zonder restverschijnselen. Een klein deel van de patiënten krijgt te maken met een langdurige of zelfs chronische situatie. Posttraumatische dystrofie is een aandoening die bij alle leeftijden voor komt, maar vaker bij mensen tussen de 45 en 60 jaar en meer bij vrouwen (75%) dan bij mannen.
Oorzaken
Het is (nog) niet bekend, waarom en waardoor deze abnormale, heftige reactie op een relatief gering letsel of operatie ontstaat. Wel zijn er bepaalde dingen die de kans om posttraumatische dystrofie te krijgen groter maken, zoals bijvoorbeeld een achtergebleven botsplinter in de wond, een ontsteking of een beschadigde zenuw. Sommige mensen hebben meer kans om posttraumatische dystrofie te krijgen dan anderen, dat zijn o.a.:
- Mensen die roken;
- Mensen die al lange tijd pijn in hun nek of rug hebben;
- Mensen met diabetes, Raynaud of een bepaalde vorm van kanker.
Symptomen
Er zijn twee soorten posttraumatische dystrofie; warme en koude dystrofie. Symptomen van (warme) dystrofie:
Behandeling
Er is geen behandeling die de voorkeur heeft. Wel is het erg belangrijk dat de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld omdat met een vroege start van de behandeling verergering van de klachten, mogelijk kan worden voorkomen. Bij circa negentig procent van de mensen met Posttraumatische dystrofie treedt (vrijwel) volledig herstel op. Er zijn verschillende behandelingsvormen: Algemene pijnbestrijding
- Pijnstillers volgens de WHO richtlijn pijnmedicatie;
- Bij hevige pijn eventueel behandeling met anti-epileptica;
- Als er twee of meer ledematen zijn aangedaan die niet reageren op de medicatie dan kan eventueel het medicijn Baclofen worden toegediend in het ruggenmergvlies.
- Zoals Nicardipine, Ketanserine en/of Verapamil tabletten;
- DMSO crème;
- Slikken van N-acetylcysteïne (Fluimucil) tabletten voor een bepaalde periode;
- Toediening van Bupivacaine d.m.v. een infuus of catheter.
Posttraumatische dystrofie video's
Patiëntenvereniging CRPS
De patiëntenvereniging CRPS wil meer bekendheid geven aan het ziektebeeld CRPS om herkenning en erkenning te bevorderen. Deze korte film laat zien wat CRPS is en hoe patiënten CRPS ervaren.
Posttraumatische dystrofie
Duidelijke uitleg over de aandoening.